Varme Hveder


Aftenen før Store Bededag – følger mange danskere den gamle tradition om at spise varme hveder. Her er en opskrift til ca 16 stk.

HVEDEKNOPPER

50 g flormelis
10 g salt
50 g gær
1 æg
75 g smør
5-10 g kardemomme
2½ dl mælk
550 g hvedemel

Fremgangsmåde:
Smelt smørret og lun mælken heri. Gær smuldres i et fad. Kom flormelis og salt i sammen med den lune mælk og det smeltede smør.
Rør melet i lidt ad gangen, og dejen æltes blank og smidig. Dejen står 45 min. et lunt sted. Form 16 boller og sæt dem tæt på en bageplade. Bollerne efterhæver 45-60 min. et lunt sted under et fugtigt klæde.  Bollerne bages 15-20 min ved 200 grader. Når bollerne er afkølet skæres de igennem. Skiverne ristes i ca. 5 min ved 225-230 grader.

Du kan stille pladen over en gryde med kogende vand, hvis du vil afkorte hævetiden. Bollerne skal være godt hævede til mindst dobbelt størrelse.