Fødselsdagsboller ca. 24 stk


Dette er en grundopskrift, som jeg bruger til alt  ”småbrød”. Til burgerboller undlader jeg sukker og kardemomme. Du kan også variere med forskellige grove melsorter, men vær her særlig varsom med melmængden. Dejen må ikke blive for fast! Tænk på, at det grove mel suger væden langsommere til sig. Du kan med fordel halvere gærmængden og fordoble hævetiden.

100 g gær
100 g sukker
2 tsk salt
2 tsk kardemomme (kan udelades)
5 dl mælk (gerne sødmælk)
1 æg
150 g smeltet smør
900 g hvedemel
+ max 75 g hvedemel til æltning

Smulder gær ned i skålen. Smelt smør,- lun mælken heri og kom det i skålen sammen med salt og sukker. Tilsæt melet lidt ad gangen, men du rører grundigt i dejen.   Når du ikke orker at røre mere, drysser du en lille håndfuld mel på bordet, tager dejen ud af skålen og drys endnu en lille håndfuld mel over dejen. Ælt ca 5 minutter til du har en glat og smidig dej.

Dæk skålen med plastikfilm og lad den hæve til dobbelt størrelse. ca. 1 time. Kom lidt mel på bordet før du hælder dejen ud. Del den i passende størrelse (ca. 75 g) og sæt bollerne på bagepladen. Pensles evt med sammenpisket æg. Efterhæver mindst ½ time, – til dobbelt størrelse og bages ved 225 grader i 10 til 12 minutter.